Bouw en Installatie Hub 16 mei 2023

7 tips voor het starten met BIM

Werken met BIM heeft veel voordelen. En zoals bij alles wat nieuw is, is een goed begin het halve werk. Een goede voorbereiding kost tijd, maar verdient zichzelf gemakkelijk terug. Deze zeven tips kunnen helpen bij de implementatie. 

BIM maakt het mogelijk om informatie te beheren en uit te wisselen. Bij het realiseren van technisch ingewikkelde of grote projecten is dat een groot voordeel. De informatie is bovendien eenduidig en kan gebruikt worden om situaties te simuleren waardoor clashes snel opgespoord en verholpen kunnen worden. Dat verkort de ontwerp- en bouwtijden, zorgt voor minder ontwerp- en bouwfouten en brengt de faalkosten omlaag. 

1 Begin met een proefversie

Er zijn meerdere BIM softwarepakketten op de markt. Veel daarvan zijn middels een gratis proefversie uit te proberen. Zo is het mogelijk om te vergelijken en te oefenen voordat je een pakket gaat aanschaffen. De licentie voor BIM-software is doorgaans niet goedkoop en wordt per maand betaald.

2 Maak een tijdpad

Wie net begint met BIM zal wat tijd nodig hebben om ermee te leren werken en af te stemmen met collega’s en ketenpartners. Het is belangrijk om die tijd in te calculeren bij projecten en er rekening mee te houden in de totale planning van het werk. In de loop van de tijd zal het werken volgens de BIM-systematiek steeds vlotter en gemakkelijker gaan. Het is aan te raden om de start van BIM in een rustige periode van het jaar te laten plaatsvinden, voor zover dat mogelijk is.

3 Zoek een proefproject

Houd ogen en oren open: gaat er ergens een project van start dat geschikt is als proefproject voor BIM? Benader de verschillende betrokken collega’s en partners, stel criteria vast en maak afspraken.

4 Ga stap voor stap

BIM is een uitgebreid systeem. Het geeft rust en overzicht om de verschillende features stap voor stap te implementeren. Want van 2D-tekeningen naar 3D-ontwerpen is een behoorlijke overgang. Stap voor stap betekent een geleidelijk proces.

5 Begin met plattegronden

Starten met plattegronden is een opstap naar 3D. Er is wel 3D-informatie voor nodig, bijvoorbeeld van de niveaus in een model. Niveaus zijn van belang om muren en kolommen te kunnen plaatsen. Vloerelementen komen net als bij een 2D-ontwerp (in CAD) plat op een niveau terecht. Kies je hiervoor, vergeet dan niet om vanuit BIM de CAD-bestanden op te  halen en te versturen naar samenwerkingspartners.

6 Extraheer gegevens

In de ‘oude wereld’ was het nodig om gegevens handmatig in tabellen in te voeren. Allerlei informatie, onder andere over maatvoering, locatie, materiaal en noem maar op, kunnen in BIM rechtstreeks aan het model worden ontleend en vervolgens in schema’s worden ondergebracht. Dat extraheren scheelt enorm veel tijd. 

7 Volg een training

Je kunt zelf leren werken met BIM, maar een training helpt je snel(ler) op weg en leert je om de tools van het softwareprogramma goed te gebruiken. Modelleeroefeningen zijn altijd onderdeel van een training. Er zijn cursussen voor beginners en voor gevorderden, gericht op verschillende functies, software en toepassingen.

Kom op 23 mei naar de BIM Praktijkdag, hét praktijkcongres over BIM-implementatie in Jaarbeurs Utrecht

Bouw & Installatie Hub

Dit is een artikel van Bouw & Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Bouw & Installatie Hub

Alles over Bouw & Installatie

Ook interessant