Bouw en Installatie Hub 21 februari 2023

Geen be­las­ting­af­trek meer op led-verlichting

Het kabinet verhoogde het budget van de Energieinvesteringsaftrek (EIA) voor 2023 met € 100 miljoen naar € 249 miljoen. Toch zijn veel energie-investeringen van de lijst afgevoerd, zoals led-verlichting. Door de hogere energieprijzen is de terugverdientijd immers een stuk korter geworden.

Bedrijven die investeren in technieken uit de nieuwe Energielijst, kunnen via de Energie-investeringsaftrek (EIA) tot 45,5% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Met de EIA wil de overheid energiezuinige investeringen stimuleren en een impuls geven aan energiebesparing, CO2-reductie en het toepassen van duurzame energie.

In de Energielijst voor 2023 wordt rekening gehouden met de invloed van de fors hogere energieprijzen op de terugverdientijden. Dit heeft ertoe geleid dat een flink aantal opties op de Energielijst zijn verwijderd. Het kabinet acht stimulering via de EIA daardoor niet langer noodzakelijk.

Voorbeelden van investeringen die niet langer op de Energielijst staan, zijn onder andere led-verlichting en de transportleiding voor levering van gasvormige CO2 aan glastuinbouwbedrijven, maar ook de aanschaf van een nieuwe klimaatcomputer.

Daarnaast zijn er nieuwe maatregelen in de Energielijst 2023 opgenomen. Zo staan er in de lijst nieuwe bedrijfsmiddelen en technieken om onder meer elektrificatie, benutting van restwarmte en CO2-emissiereductie te stimuleren.

Artikel van bouweninstallatiehub.nl.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we houden je automatisch op de hoogte over alles rondom vakbeurs VSK.


    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van de VSK nieuwsbrief. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de afmeldfunctie in de nieuwsbrief.

    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw persoonsgegevens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

     

    Ook interessant