POUNDTHEGROUND

Grotere en lichtere zonnepanelen drukken de kosten

Deel

Gekopieerd

De nieuwe lichting N-type glas-glas zonnepanelen van de Taiwanese fabrikant URECO zijn niet meer uitgerust met vierkante zonnecellen, maar met grotere rechthoekige zonnecellen. Daardoor zijn de panelen weliswaar iets groter, maar een stuk lichter omdat de glasdikte van 2.00 millimeter naar 1.6 mm is aangepast. Zowel de productiekosten als de logistieke kosten worden hiermee gedrukt.

Groothandel 4blue die ze naar Nederland haalt, stelt dat er voor de installateur, en uiteindelijk ook de consument, veel voordelen kleven aan deze nieuwe generatie panelen. ‘Door de technologische ontwikkeling in het produceren van siliciumstaven is het nu mogelijk om meer van de randen van deze staven te gebruiken voor het maken van zonnecellen. Traditioneel werden vooral de centrale delen van de staven gebruikt, wat leidde tot meer afval. Met rechthoekige zonnecellen kan meer van het materiaal effectief worden ingezet, wat zorgt voort kosten- optimalisatie aan de productie- en logistieke kant.’

De N-type zonnepanelen van URECO worden gekenmerkt door rechthoekige cellen. Door het vergroten van deze zonnecellen gaat het formaat van 1722 x 1134 naar 1762 x 1134. En het vermogen gaat van 425/430 Wp naar 440/445Wp.

Lagere kosten

URECO laat weten dat de productie van de rechthoekige modules een lichtgewicht dubbel glasontwerp vereist, wat een grotere uitdaging vormt voor de productie en de opbrengst. Maar door ‘geavanceerde geautomatiseerde productieprocessen, zorgvuldig gekozen productontwerpen en materialen, en een streng kwaliteitscontroleteam, kan de betrouwbaarheid van elke batch producten die aan klanten wordt geleverd worden gegarandeerd.’ Ze hebben het hele productieproces efficiënter ingericht, wat uiteindelijk de kosten drukt. De nieuwe vorm scheelt ook nog eens in logistieke kosten, waardoor de totale kosten dalen. 

Twee varianten 

De nieuwe zonnepanelen komen in twee varianten. De eerste is de URECO 440 Black. Dit zijn volledig zwarte glas-glas zonnepanelen, inclusief de ruimtes tussen de cellen. Deze panelen kunnen gebruikt worden voor woninginstallaties of plat-dakinstallaties waar esthetiek een belangrijke rol speelt. De andere variant is de URECO 450 WP White, die een iets hoger vermogen biedt. Deze variant is geschikt voor MKB-installaties waar de focus ligt op maximale opbrengsten. 

Dit is een artikel van Bouw en Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Gerelateerde artikelen