Bouw en Installatie Hub 6 juli 2023

Lever oude groepenkasten in

Door de massale elektrificatie is uitbreiding van de elektrische installaties noodzakelijk. Oude groepenkasten gaan dan bij het afval, terwijl daar juist veel te winnen valt. Circolektra is een initiatief van fabrikanten, groothandels, slopers en netwerkbeheerders, dat oude groepenkasten en verdelers inzamelt.

Door de elektrificatie belandt er jaarlijks meer dan een miljoen kilo aan oude groepenkasten op de afvalberg. Daarnaast worden oude en onveilige groepenkasten en verdelers regelmatig doorverkocht zonder goedkeuring of garantie van de producent. Dit kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden. 30% van alle elektriciteitsongevallen bij woonhuizen ontstaan in de meterkast en kortsluiting in de meterkast is brandoorzaak nummer twee. Dat risico wordt minder als oude groepenkasten worden ingezameld en hergebruikt als grondstoffen.

Circulair

‘Door het gecontroleerd inzamelen van oude groepenkasten en verdelers kunnen we deze centraal verzamelen, sorteren en de hoogste mate van circulariteit geven. Dit gaat over tienduizenden oude kasten per jaar. Waardevolle onderdelen en grondstoffen zetten de fabrikanten zo veel mogelijk in voor de productie van nieuwe groepenkasten’, laat een woordvoerder weten. Deze remanufacturing gebeurt ook voor componenten zoals automaten en productie van nieuwe groepenkasten, automaten en aardlekschakelaars die waardevolle metalen bevatten.

ROI (social return on investment)

Verankering van SROI vindt Circolektra cruciaal. ‘Daarom hebben wij het verzamelen, sorteren en demonteren van de groepenkasten ondergebracht bij een speciaal geselecteerde werkplaats. Hier worden langdurig werklozen, migranten en ex-gedetineerden door ervaringsdeskundigen praktisch gecoacht en begeleid, met als doel herintreding op de reguliere arbeidsmarkt. Circolektra fungeert hierbij als springplank naar een baan bij een van de aangesloten partners. Er is immers een structureel gebrek aan personeel met een technische achtergrond binnen de branche.’

De keten Circolektra is opgericht als circulaire keten door de vijf vooraanstaande fabrikanten: ABB, Attema, Eaton, Hager en Schneider Electric met Circospin als ketenregisseur. Samen met groothandels, installatiebedrijven, sloopbedrijven, netwerkbeheerders, paneelbouwers en overige professionele organisaties, zetten zij zich in voor de inzameling en circulaire verwerking van oude groepenkasten en verdelers.

Bouw & Installatie Hub

Dit is een artikel van Bouw & Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Bouw & Installatie Hub

Alles over Bouw & Installatie

Ook interessant