POUNDTHEGROUND

Nieuwe warmtepompen Mitsubishi Electric sterk verbeterd

Deel

Gekopieerd

De nieuwe lucht/water-warmtepompen uit de SUZ-lijn van Mitsubishi Electric hebben een bijzonder hoog rendement op zowel tapwater als ruimteverwarming. Dit blijkt uit de testen die Kiwa uitvoerde voor het opstellen van de gecontroleerde kwaliteitsverklaring die zijn opgenomen in de database van Bureau CRG. Voor de meest toegepaste set is de COP voor tapwater met 20% verbeterd naar 3,54 en het rendement voor ruimteverwarming gaat met ruim 16% omhoog naar 6,86.

Door deze sterk verbeterde prestaties van de volledige SUZ-lijn kunnen ontwikkelaars en bouwers in de projectmatige woningbouw nog gemakkelijker aan de BENG voldoen. De voorganger van deze warmtepompserie werd al veelvuldig in projecten toegepast. Alklima – de Nederlandse distributeur van Mitsubishi Electric warmtepompen en airconditioning – verwacht dat de nieuwe prestaties tot een nog frequentere toepassing zullen leiden.

Populair in projectmatige bouw

“De productlijn die als eerste is getest, is de SUZ-lijn en binnen dit segment wordt de SUZ-SWM40VA momenteel het meeste toegepast. Bij dit model is de prestatie op tapwater voor tapklasse M omhooggegaan van een COP van 2,95 naar 3,54. Ook bij ruimteverwarming is een duidelijke verbetering zichtbaar; bij een aanvoertemperatuur van 30°C was de COP 5,89. Daar komt voor de nieuwe serie toestellen een volle punt bij en gaan we naar een COP van 6,86. Dit zal een zeer positief effect hebben op de berekening in Uniec3 en andere calculatiepakketten”, zegt Rudy Grevers, manager woningbouw bij Alklima. “Op basis van de verklaringen van onze bestaande lucht/water-warmtepompen weten we dat deze in 2023 al in bijna 40% van alle omgevingsvergunningen werd opgenomen. Nu de rendementen van de nieuwe SUZ-lijn nog veel beter zijn dan die van zijn voorganger, verwachten we nog meer enthousiasme in de markt.”

In de test van Kiwa zijn drie verschillende buitendelen onder de loep genomen. Het gaat om de SUZ-SWM30VA, de SUZ-SWM40VA2 en de SUZ-SWM60VA2. Daarnaast werden deze buitenunits getest in de combinatie met twee verschillende binnendelen; de 170 liter cilinderunit en de 200 liter variant. Volgens Grevers zijn niet alleen de rendementen voor tapwater en verwarming door Kiwa getest en vastgelegd. “Ook voor koeling zijn testen uitgevoerd en deze prestaties worden binnenkort nog aan de bestaande verklaringen toegevoegd. Hierdoor hoeft men ook bij koeling niet langer de forfaitaire waarde van de BENG toe te passen.”

Veel minder materiaal

Het is niet alleen de energetische prestatie waarin de SUZ-lijn uitblinkt. De nieuwe warmtepompen blijken ook veel minder (kritische) materialen te gebruiken. “Dat maakt de hoge rendementen nog bijzonderder”, vindt Grevers. “Mitsubishi Electric kiest ervoor om zo weinig mogelijk en ook veel selectiever materialen te gebruiken. Als voorbeeld is de hoeveelheid koper in de buitenunits gereduceerd van 6,3 kilo in de vorige toestellen naar 350 gram (= reductie van 94,4%!) in de nieuwe apparaten. Dat betekent dat deze warmtepompen ook veel beter scoren als het gaat om milieu impact”

PUZ-lijn voor grotere woningen

Na de SUZ-lijn heeft Alklima ook de lucht/water-warmtepompen uit de nieuwe PUZ-lijn bij Kiwa ter keuring aangeboden. De testen voor deze modellen lopen momenteel nog en de resultaten volgen in de aankomende periode. De warmtepompen uit de PUZ-lijn zijn verkrijgbaar met vijf verschillende buitenunits en een cilinderunit met een boiler van 200 of 300 liter. “Dit zijn toestellen voor een twee-onder-éen-kap, een vrijstaande woning, voor woningen waarbij de geluidbelasting een kritieke factor vormt of voor bestaande woningen die een iets hogere aanvoertemperatuur vragen. De lage geluidsproductie is een gevolg van diverse aanpassingen die voortkomen vanuit de eigen R&D afdeling. Onder meer een grotere fan en een akoestische kamer zorgen voor de sterke geluidsreductie, waarbij een opstelling op de erfgrens weer haalbaar wordt. Bovendien is er van de PUZ-lijn ook een uitvoering met het koudemiddel propaan, oftewel R290. Terwijl de standaard SUZ-lijn en PUZ-lijn met het koudemiddel R32 zijn uitgerust.”

Dit is een artikel van Bouw en Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Gerelateerde artikelen