Bouw en Installatie Hub 23 augustus 2023

Nog nooit kreeg consument zo weinig voor zonnestroom

Eigenaren van zonnepanelen krijgen steeds minder voor de overtollige elektriciteit die ze terugleveren aan het stroomnet. Deze maand hebben vier energieleveranciers de vergoeding voor die zonnestroom verlaagd, constateert vergelijkingssite Keuze.nl.

Energieleveranciers snijden steeds drastischer in de terugleververgoeding. Ook bij de laatste twee energieleveranciers, Greenchoice en Vattenfall, is de vergoeding nu onder de 10 cent gedoken; zo laag is de vergoeding nog nooit geweest.

Huishoudens met eigen zonnepanelen kunnen geld verdienen als ze meer elektriciteit aan het net leveren dan ze zelf verbruiken. Maar energiebedrijven Greenchoice, Budget Energie en Engie betalen volgens Keuze.nl sinds deze maand een stuk minder. Eerder werd al bekend dat Vattenfall de zogeheten terugleververgoeding deze maand had gehalveerd tot net geen 8 cent per kilowattuur.

Bij Greenchoice zakken de prijzen van 12 naar 8 cent per kilowattuur. Budget Energie verlaagt de vergoeding met een kwart tot 6 cent per kilowattuur en bij Engie daalt het tarief van 9 naar 8 cent.

Negatieve prijzen

“Zonnepanelen op daken zijn in Nederland gelukkig steeds meer vanzelfsprekend geworden, maar kunnen op een mooie lente- of zomerdag ook leiden tot negatieve prijzen op de markt”, zegt een woordvoerster van Greenchoice in een reactie. Ze benadrukt dat het nieuwe teruglevertarief bij het energiebedrijf alleen geldt voor nieuwe klanten. “Voor bestaande Greenchoice-klanten, zowel vast als variabel, verandert er niks.”

De verlaging van de terugleververgoedingen heeft veel te maken met de toegenomen populariteit van zonnepanelen. Als de zon hard schijnt leveren alle in Nederland geïnstalleerde panelen soms zoveel op dat de marktprijs voor elektriciteit op die momenten negatief wordt door het overaanbod. Daardoor zou de oude terugleververgoeding veel hoger zijn dan de werkelijke waarde van de geleverde elektriciteit, verklaarde Vattenfall onlangs.

Volgens Geert Wirken van Keuze.nl duurt het nu langer voordat eigenaren van zonnepanelen hun investering hebben terugverdiend. “Vorig jaar waren terugleververgoedingen van plusminus 50 cent nog gangbaar. Met een teruglevering van 1000 kilowattuur scheelt dit ruim 400 euro per jaar.”

Bouw & Installatie Hub

Dit is een artikel van Bouw & Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Bouw & Installatie Hub

Alles over Bouw & Installatie

Ook interessant