Bouw en Installatie Hub 30 juni 2023

Recyclingbijdrage voor zonnepanelen fors omhoog

Per 1 juli 2023 gaat de recyclingbijdrage voor zonnepanelen omhoog van 6,50 euro per ton naar 40 euro per ton. Met het ingaan van het nieuwe tarief is het verzoek aan installateurs om deze recyclingbijdrage apart op de factuur te vermelden. Hoewel er geen sprake is van een verplichting adviseert Techniek Nederland om de recyclingbijdrage apart op facturen te vermelden. 

Op dit moment vervangen installateurs nog een beperkt aantal zonnepanelen. De komende jaren neemt het volume snel toe. Dat betekent ook dat de kosten voor recycling gaan stijgen. Daarom verhoogt Stichting OPEN, die de recyclingbijdrage beheert (officiële naam: ‘afvalbeheerbijdrage’), op 1 juli de tarieven naar € 40 per ton. Dit komt neer op circa 80 eurocent per zonnepaneel. De bijdrage voor omvormers gaat dan ook omhoog. De factuurdatum bepaalt of er € 6,50 of € 40,- betaald moet worden.

Dat betekent dat bij vrijwel alle zonnepanelen die nú geoffreerd worden, straks een recyclingbijdrage van € 40,- geheven wordt.

Extra regel op factuur

Per 1 juli zetten importeurs en Nederlandse fabrikanten de recyclingbijdrage zichtbaar op hun facturen. Installateurs wordt gevraagd dit ook te doen voor facturen die vanaf 1 juli worden verstuurd. Voor de recyclingbijdrage kan een extra regel toevoegen aan de factuur. Op deze regel staat dat het gaat om een ‘recyclingbijdrage voor zonnepanelen’ en het bijbehorende bedrag.  
Bijdrage aan circulaire economie

Hoewel er geen sprake is van een verplichting adviseert Techniek Nederland om de recyclingbijdrage apart op facturen te vermelden. “Daarmee leveren we als branche een bijdrage aan een circulaire economie en wordt zichtbaar dat voor ieder paneel wordt afgedragen. Bovendien weet de klant dat een afgedankt zonnepaneel milieuvriendelijk wordt verwerkt.”

Via Inleverpunten voor bedrijven – Wecycle voor bedrijven zijn alle inleverpunten voor zakelijke zonnepanelen snel te vinden. Het is ook mogelijk om verwijderde zonnepanelen gratis op laten halen. Hiervoor is een registratie bij Stichting OPEN nodig. De ophaalservice van Stichting OPEN geldt ook voor grotere zonneprojecten. Als er voldoende afval op een locatie is, komt Stichting OPEN dit ophalen. Hierbij geldt een minimum van één pallet met twintig afgedankte zonnepanelen.

‘Proces verdient geen schoonheidsprijs’

Techniek Nederland staat achter een efficiënte en verantwoorde verwerking van zonnepanelen met zoveel mogelijk hergebruik van materialen. De branchevereniging schrijft: “Wij kunnen ons dan ook vinden in de verhoogde recyclingbijdrage. Wel vinden wij dat het proces voor de aanpassing van de regeling niet de schoonheidsprijs verdient. Zo hadden wij eerder bij het overleg betrokken willen worden om inhoudelijke input te leveren en om het draagvlak onder onze leden vast te stellen.”

Bouw & Installatie Hub

Dit is een artikel van Bouw & Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Bouw & Installatie Hub

Alles over Bouw & Installatie

Ook interessant