Bouw en Installatie Hub 21 juni 2023

Veilige solar kabels tegen brand

Het aantal Nederlandse branden met zonnepanelen steeg afgelopen jaren explosief. Toch kunnen installateurs de brandrisico’s van PV-installaties makkelijk beperken. Vooral door te kiezen voor hoogwaardige materialen en montage.

Op de Nederlandse markt verschijnen steeds meer pv-kabels met een slechte kwaliteit. Wat installateurs vaak niet weten is dat veel van deze kabels veel sneller uitdrogen, verbrokkelen en slijten, zeker als ze bekneld of beschadigd raken. Hierdoor is het brandrisico groter.

Investeren in veiligheid

Wie investeert in zonne-energie wil rendement en veiligheid. De hele installatie moet daaraan voldoen, dus ook de DC kabels tussen de zonnepanelen en de omvormer. De bekabeling maakt misschien twee procent van de projectkosten uit. Onder installateurs wordt nu steeds vaker het gesprek gevoerd over het belang van investeren in veiligheid. Waarom zou je voor een paar cent minder per meter kabel zoveel risico lopen?

Tecsun

Onder de naam Tecsun levert Draka hoogwaardige kabels die uitermate geschikt zijn voor pv-installaties. De solar kabels type H1Z2Z2-K zijn indoor, outdoor én ondergronds toepasbaar voor zowel woningen, industrieel en agrarisch gebruik als in omgevingen met explosiegevaar.

Dankzij de hoogwaardige isolatie en buitenmantel zijn de Tecsun kabels mechanisch robuust en chemisch bestendig. Ze hebben een groot temperatuurbereik (van -40 tot +120 ºC) en zijn bestand tegen ozon, UV-licht en langdurige onderdompeling in water.

Door deze eigenschappen presteren de kabels goed onder alle omgevingscondities. En als er toch brand ontstaat, beperken de Tecsun kabels de (gevolg)schade doordat ze zelfdovend, low smoke en halogeenvrij zijn (brandklasse Eca).

Bewezen levensduur

De Tecsun kabels zijn compatibel met standaard stekerverbindingen, zodat de installateur ze snel kan monteren. Naast de verplichte CE-markering zijn de Tecsun kabels voorzien van TÜV- en VDE-keurmerk, hetgeen de uitstekende kwaliteit en lange levensduur nog eens bevestigt. Wereldwijd hebben installateurs al meer dan 1 miljoen kilometer Tecsun kabels geïnstalleerd zonder één garantieclaim om technische reden.

Bouw & Installatie Hub

Dit is een artikel van Bouw & Installatie Hub. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de bouw- en installatiesector? Neem dan een kijkje op de hub en meld je aan voor de online community.

Bouw & Installatie Hub

Alles over Bouw & Installatie

Ook interessant