Exposantennieuws, Nieuws, Werkgelegenheid 7 december 2021

‘Installatiebranche groeit de komende jaren fors’

Groei installatiebranche
De installatiebranche staat er goed voor. In 2022, 2023 en 2024 zal het totale productievolume bouwinstallatie flink groeien. Vooral de utiliteits- en woningbouw laten een flinke groei zien. Dit blijkt uit het rapport ‘Economische vooruitzichten 2022 en verder’ dat onderzoeksbureau BouwKennis in opdracht van Techniek Nederland heeft opgesteld.

De utiliteitsbouw laat volgend jaar de sterkste groei in productievolume zien: vijf procent. Het jaar daarna groeit de woningbouw het snelst, met vier procent. Volgens het rapport groeit ook het productievolume in de infratechniek de komende jaren, met 1,5 tot twee procent.

Het rapport laat zien dat de coronapandemie en de PFAS- en stikstofcrisis nauwelijks vat hebben gekregen op de installatiebranche. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland: ‘Verduurzaming en digitalisering zijn in onze sector de aanjagers van de groei. Daarnaast is er meer aandacht voor beheer en onderhoud en zien we dat de installatiequote groter wordt.’

Diverse factoren dragen bij aan de groei van de technieksector in de komende jaren. In 2021 en 2022 herstelt de economie zich sterk. Bedrijven lijken daardoor weer te willen investeren. Ook consumenten geven meer geld uit. Zij besteden hun spaargeld onder meer aan woningverbetering en -verduurzaming. Daarnaast nemen de overheidsinvesteringen toe. Het nieuwe kabinet lijkt fors te gaan investeren in onder meer de energietransitie.

Onzekerheden

De vooruitzichten voor de installatiebranche zijn rooskleurig, maar er zijn ook onzekerheden. Het is onduidelijk hoe de huidige schaarste aan materialen en grondstoffen zich gaat ontwikkelen. Blijvende krapte kan de prijzen opdrijven en de productie afremmen. De aanpak van de woningcrisis door een nieuw kabinet heeft invloed op de groeiprognose in de woningnieuwbouw. Bovendien kampen we nog altijd met de coronapandemie. De langetermijneffecten hiervan zijn nog onduidelijk, bijvoorbeeld als het gaat om mobiliteit en de ontwikkeling van de kantorenmarkt.

Download hier het volledige rapport ‘Economische vooruitzichten 2022 en verder’

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we houden je automatisch op de hoogte over alles rondom vakbeurs VSK.


    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van de VSK nieuwsbrief. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de afmeldfunctie in de nieuwsbrief.

    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw persoonsgegevens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

     

    Ook interessant