Exposantennieuws, Nieuws 25 juni 2021

Koeltechnische branche luidt noodklok tekort vakmensen

Afgelopen week had Nederland te maken met tropische temperaturen. Om de warmte buitenshuis te houden, draait de airconditioning tijdens het warme weer volop. Vanwege de coronacrisis en het vele thuiswerken kiezen steeds meer huishoudens ervoor om te investeren in koeling om het woon- en werkklimaat aangenaam te houden. NVKL, de vereniging van koeltechnische bedrijven, signaleert een recordstijging van het aantal verkopen in airconditioning met als gevolg toenemende wachtlijsten bij leveranciers en installateurs.

Zo ligt er door de enorme run op airco’s steeds meer werk bij de koelmonteurs om nieuwe installaties te plaatsen en te onderhouden. Aangezien de branche al langer met een tekort aan koeltechnici kampt, luidt NVKL de noodklok op de internationale Dag van de Koeling op zaterdag 26 juni. De vereniging vraagt samen met knvvk & young cool, Opleidingscentrum GO˚, Stichting Post HBO Koudetechniek en STEK aandacht voor de koeltechniek middels een reeks webinars die gratis en voor iedereen toegankelijk zijn.

Do’s & don’ts airconditioning
De brancheorganisatie merkt vooral in deze tijd dat consumenten veel vragen hebben rondom airconditioning. Goede voorlichting kan het maken van verkeerde keuzes helpen te voorkomen. Het beste advies dat de NVKL kan geven is; Schakel een erkende installateur in. Dat is niet alleen wettelijk verplicht, maar een professionele installateur doet veel meer dan even snel de airco ophangen. Zo kijkt een vakbekwaam koeltechnicus onder andere naar de benodigde koellast van een woning, de indeling van de ruimte, de isolatiewaarde van het gebouw en de aanwezige ventilatie. Op vrijdag 25 juni geeft NVKL tijdens het webinar ‘Alles over Airconditioning’ meer informatie over alles wat er bij de aanschaf van een airco komt kijken. Vanaf 11.00 uur worden consumenten in een half uur bijgepraat over onder andere de verschillende typen airconditioners, energielabels, geluidseisen en het belang van goed onderhoud.

Koelmonteurs werven en behouden
Ondanks dat de banen in de koeltechniek voor het grijpen liggen, kiezen nog steeds weinig jongeren voor een baan in deze sector. Slechts enkele tientallen beginnend koelmonteurs behalen een mbo-diploma in de koeltechniek. Om dit tekort aan te pakken, organiseert NVKL op vrijdag 25 juni van 09:30 – 10:30 het webinar ‘Later word ik: koelmonteur’ om bedrijven en opleiders te informeren over hoe zij jongeren en/of zij-instromers kunnen interesseren voor het vak. Naast de nieuwe instroom van medewerkers is het behouden van vakspecialisten ook een uitdaging. Op maandag 28 juni van 09:00 – 10:00 organiseert NVKL daarom het webinar ‘Leren en blijven leren in de koeltechniek’. Hierin horen deelnemers onder andere welke trainings- en opleidingsmogelijkheden er zijn en wordt ingegaan op de subsidieregeling “NL Leert Door”, waarbij bedrijven hun (nieuwe) medewerkers ontwikkeladvies, begeleiding én een opleiding of training kunnen aanbieden die grotendeels gesubsidieerd wordt.

Ook interessant