Exposantennieuws, Nieuws, VSKAwards 15 maart 2022

VSK Awards 2022-nominatie: Een vuiltje in de lucht? De Renson Sense vertelt het jou!

Weet jij hoe gezond de binnenlucht is bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Moeilijk te zeggen, nietwaar? Het CO2-gehalte in de lucht leert je daarover heel veel, maar het probleem is dat je CO2 niet ruikt als je lang in dezelfde ruimte bent en het al helemaal niet kunt zien. Daarom lanceert Renson de Sense, een slimme CO2-meter die je laat weten wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om te ventileren.
Uitgeademde lucht, vocht en schadelijke stoffen

CO2 zit in de lucht die we uitademen. En hoewel ook vocht en schadelijke stoffen de kwaliteit van de binnenlucht bepalen, is CO2 – zeker met veel mensen in dezelfde ruimte – een goede indicator voor de binnenluchtkwaliteit. Als dat CO2-gehalte alarmerend hoog wordt, betekent het namelijk dat de uitgeademde lucht van de aanwezigen niet voldoende ververst wordt. Zeker in luchtdichte, goed-geïsoleerde en niet-geventileerde ruimtes, loopt het CO2-gehalte al snel op tot boven de 1200 ppm (parts per million). En dan is de binnenlucht niet langer gezond te noemen. Ter vergelijking: buitenlucht bevat doorgaans 400 ppm CO2. Binnenshuis is een maximum van 800 ppm ideaal, 1000 ppm acceptabel en 1200 ppm een bovengrens om van gezonde binnenlucht te kunnen spreken.

Meten is weten: de Sense doet het voor jou

Maar hoe weet je dan wanneer het hoog tijd is om een raam te openen en de binnenlucht te verversen als een ventilatiesysteem dat niet automatisch voor je doet? Want zelf heb je voor CO2 helaas geen ‘zesde zintuig’. Gelukkig heeft de nieuwe Sense van Renson dat wel. Die slimme sensor houdt het CO2-gehalte in de binnenlucht constant in het (digitale) oog en geeft aan wanneer die te sterk stijgt. Is de lucht gezond, dan licht de sensor blauw op. Bij een CO2-gehalte tussen 800 en 1200 ppm krijg je een oranje kleur als waarschuwing dat de luchtkwaliteit slechter wordt. En rood betekent dat de hoeveelheid CO2 in de lucht de 1200 ppm grenswaarde voor gezonde binnenlucht overschreden heeft. In dat geval moet je de ruimte zo snel mogelijk intensief verluchten door ramen en deuren open te zetten. Of je moet op zoek naar een geschikt, energiezuinig ventilatiesysteem om ook in de winter altijd gezonde binnenlucht te kunnen inademen zonder dat de stookkosten de pan uit rijzen.

Meer dan een CO2-meter

Maar de Sense is meer dan een visuele CO2 meter. Het toestel brengt ook andere parameters in kaart die bijdragen aan een gezond en comfortabel binnenklimaat, zoals de hoeveelheid schadelijke stoffen, de temperatuur, de luchtvochtigheid en de hoeveelheid licht. Ook handig: je kunt alle parameters in real time volgen via de bijbehorende app op je smartphone én ook de historische gegevens opvragen. Zo kom je te weten of je woning eventueel ook te kampen heeft met andere structurele problemen die dringend aangepakt moeten worden.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we houden je automatisch op de hoogte over alles rondom vakbeurs VSK.


    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van de VSK nieuwsbrief. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de afmeldfunctie in de nieuwsbrief.

    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw persoonsgegevens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

     

    Ook interessant