Prijsuitreiking 17 mei 2022, Hal 10

Kies nu de winnaar van de publieksprijs

VSK Awards 2022

De genomineerden voor de VSK Awards 2022 zijn bekend. De vakjury heeft uit een groot aantal inzendingen in de categorieën Energietransitie, Gezond & Comfort en Installateurszaken een selectie van kanshebbers gemaakt.

Publieksprijs

Naast de winnaars die de jury kiest, kan jij stemmen op de winnaar van de publieksprijs. Kies jouw favoriet en stem!

Download het juryrapport

genomineerden categorie Energietransitie

Itho Daalderop
Warmtepomp Vincent

De warmtepomp Vincent van Itho Daalderop is een speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkelde lucht/water-warmtepomp met een vermogen van 4,5 kW. Deze kan als hybride, of met een voorraadvat als all-electric toepassing worden geïnstalleerd. Vincent is een monoblock warmtepomp voor binnenopstelling. De warmtepomp heeft dus geen buitenunit. De buitenlucht wordt aangevoerd en afgevoerd met thermisch en dampdicht geïsoleerde leidingen met een diameter van 250 mm. Het toestel is uitgerust met een communicatieprint, zodat hij smart-grid ready is.

juryoordeel

Een mooi voorbeeld van een toegankelijk, breed toepasbaar en marktrijp product voor verschillende fases in een stapsgewijze verduurzaming. De grote plus: geen buitenunit, dus ook geen mogelijk gedoe met opstellingsplaats en geluid. Een compacte Nederlandse warmtepomp die klaar is voor opschaling. Vincent heeft met propaan een milieuvriendelijk koudemiddel. Ook de bijmenging van de retourlucht van mechanische ventilatie is een rendementsverhogend aspect. Vincent is verder dan de concurrentie. Het is voor corporaties en particulieren een duidelijke, concrete, pasklare oplossing om gas te geven in de transitie naar duurzaam. Een andere pre: het toestel is klaar voor slimme functionaliteiten voor een smart-grid omgeving. Aandachtspunt is de geluidsproductie binnenshuis.

Nathan
energie uit damwanden

Nathan heeft met damwandspecialist Gooimeer een concept ontwikkeld waarbij collectoren zijn toegevoegd aan damwanden. Deze kunnen geplaatst worden wanneer een kademuur wordt gerenoveerd. De kades vormen de bron voor een brine/water-warmtepompen. Deze geactiveerde damwanden zijn aangesloten op verdelers en afgevuld met een water/glycolmengsel. Met dit systeem, dat in Nederland voor het eerst in Enkhuizen is toegepast, kan een collectieve energievoorziening gemaakt worden die qua rendement niet onderdoet voor een bodemgebonden warmtepompsysteem.

juryoordeel

De jury vind dit een fraaie out-of-the-box oplossing van gedreven ‘uitvinders’ die zoeken naar nieuwe toepassingen en oplossingen met een hoge sociale impact. Bewezen techniek rondom aardwarmte en aquathermie in een nieuw jasje. Nederland heeft honderden kilometers kade die op deze manier gebruikt kan worden om bij te dragen aan de energietransitie naar duurzaam. Denk bijvoorbeeld aan de verduurzaming van grachtenpanden, waar boren of het plaatsen van buitendelen uit den boze is. Hoewel elke toepassing maatwerk is en veel om het lijf heeft, looft de jury het innovatieve denken in dit concept.

Triple Solar
PVT Warmtepomp

Deze nieuwe warmtepomp werkt samen met PVT-panelen op het dak, die zowel thermische energie als zonnestroom opwekken. Het lamelvormige thermisch deel van het paneel onttrekt energie uit de buitenlucht. De combinatie tussen zonlicht en buitenlucht als bron, en de compacte nieuw ontworpen warmtepomp op propaan (R290) maken het mogelijk om ook bij strenge vorst (tot -20 ˚C) aanvoertemperaturen tot 70 ˚C te realiseren. De warmtepomp leent zich voor nieuwbouw, waarbij het apparaat ook een koelfunctie heeft. Voor de renovatie is deze warmtepomp te combineren met de huidige cv-ketel en bestaand afgiftesysteem.

juryoordeel

Een nieuwe compacte toepassing die breed en modulair toepasbaar is: van appartement in de nieuwbouw tot vrijstaande bestaande woning. Het feit dat met de techniek ook tussenstappen (hybride) gezet kunnen worden en de mogelijkheid bestaat tot koeling voor de nieuwbouw, ziet de jury als een pré. De techniek tackelt bovendien een belangrijke consequentie van de klassieke lucht/water-opstelling: de buitenunit. Het PVT-paneel als bron van duurzame techniek ziet de jury als een blijvertje in de energietransitie. Prima doorontwikkeling dus.

genomineerden categorie Gezond & Comfort

Itho Daalderop
HRU 400 QuattroZone

De HRU 400 QuattroZone is een balansventilatietoestel met vier plug & play zonekleppen op de unit of in het kanaal. Met dit toestel kan slim en eenvoudig gezoneerd en vraaggestuurd geventileerd worden op zowel de toevoer als de afvoer. Naast de woon- en slaapzone kunnen ook keuken en natte ruimten afzonderlijk geventileerd worden. Om elke zone op de juiste manier te ventileren zijn CO2-sensoren en een interne vochtsensor toegepast. De unit is licht, bestaat uit weinig onderdelen en is op verschillende manieren te plaatsen waardoor hij erg flexibel is. Het toestel heeft een service-app voor inbedrijfstelling en inregeling. De zonekleppen hebben een eenvoudig kliksysteem, worden gevoed vanaf de HRU 400 en communiceren draadloos met de vochtsensor en CO2-sensoren.

juryoordeel

De jury vindt dit een goede doorontwikkeling van een gezoneerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning voor de woning(project)bouw. Op deze manier kan in een luchtdicht gebouw een optimaal binnenklimaat worden gecreëerd waarbij er een gezonde balans is tussen comfort en energiebesparing in de verschillende zones. Zoneren op afvoer is een logische innovatie.

Dat fabrikanten sturen op installatiegemak en eenvoudige inregelbaarheid van kleppen, vindt de jury eveneens een goede ontwikkeling. Want juist op het gebied van inbedrijfstellen en juiste werking van ventilatiesystemen blijkt er nog wel eens een kloof te zijn tussen ontwerpspecificaties en de praktijk. Wel vraagt de jury zich af of een vochtsensor in de centrale afzuigunit voldoende werkt.

Renson
Sense

Sense is een compacte, slimme binnenluchtkwaliteitsmonitor. Het apparaat geeft zicht op 6 binnenluchtkwaliteitsfactoren (koolstofdioxide, vocht, vluchtige organische stoffen, geluid, licht en temperatuur) en houdt continu de binnenluchtkwaliteit bij. Via een mobiele applicatie en een gratis dashboarding service voor professionele gebruikers, worden live en historische gegevens getoond. Dit geeft gebruikers volledig inzicht over de binnenluchtkwaliteit. Wanneer de sensoren overschrijdingen van de grenswaarde meten, is dit in kleur zichtbaar.

juryoordeel

De binnenluchtkwaliteit is op dit moment een hot item. Daar haakt deze inzending slim op in met een product dat qua functionaliteit en uiterlijk past bij de huidige tijd. Het belang van het meten en signaleren van veranderingen in het binnenklimaat neemt alleen maar toe. De jury vindt het dan ook belangrijk om deze techniek onder de aandacht te brengen van de branche en publiek. Dit ‘zesde zintuig’ draagt bij aan het dichten van de kloof tussen de kwaliteit van het binnenklimaat en actief handelen. De Sense stuurt geen techniek aan, maar zorgt wel voor bewustwording voor de gebruikers, en dat is een niet te onderschatten stap naar gezonde woningen, kantoren en scholen.

Zehnder
ComfoClime & Thermal Shield

De ComfoClime is een lucht/lucht-warmtepomp die koelt en verwarmt met verse buitenlucht. Dit in tegenstelling tot klassieke lucht/lucht-warmtepompen die lucht circuleren. Het toestel past bovenop het balansventilatietoestel met warmte- of koudeterugwinning, en kan zo extra verwarmings- en koelvermogen toevoegen aan de woning. Het systeem wordt conceptueel gecomplementeerd door het nieuwe geïsoleerde Thermal Shield luchtverdeelsysteem. Deze zorgt ervoor dat de duurzaam verwarmde of gekoelde lucht vrijwel zonder verlies van temperatuur op de juiste plek in huis.

juryoordeel

De lucht/lucht-warmtepompen is een gangbare techniek om te koelen. In tegenstelling tot klassieke airconditioning wordt nu lucht van buiten in de woning gebracht, en daarmee is binnen een frisse neus halen nu mogelijk. Koelen met ventilatielucht ziet de jury als een energiezuinige en gezonde troef in de groeiende behoefte aan koeling in woningen. Daarnaast is het ontbreken van een buitendeel een pre. Wanneer de lucht/lucht-warmtepomp de combinatie zoekt met een ventilatietoestel met warmteterugwinning en het nieuwe verdeelsysteem, ontstaat een mooi duurzaam concept voor verwarming, koeling, ventilatie én efficiënte distributie. Wel wijst de jury er op dat de waardering van deze techniek in de regelgeving (nog) onduidelijk is.

genomineerden categorie Installateurszaken

Geberit
Flowfit

Geberit FlowFit is een nieuw compleet perssysteem voor drinkwater en cv. Dankzij de draaibare fitting kan de installateur zelf de handigste perspositie bepalen. Deze posities zijn beschikbaar in stappen van 45°. De monteur hoeft de fitting niet meer volledig te omsluiten met de persbek: het gereedschap hoeft alleen nog op de zijdelings geplaatste persindicator te worden gepositioneerd. Hierdoor is het mogelijk om ook in hoeken of krappe plekken makkelijk en veilig te werken. Grootste voordeel is dat er met slechts twee persbekken met alle 8 diameters (d16 t/m d75) gewerkt kan worden. De monteur hoeft ook niet meer te ontbramen of te kalibreren.

juryoordeel

Een praktische toevoeging aan het complete pallet van vernieuwde perssystemen voor drinkwater en cv. Er is goed gekeken naar praktische struikelblokken die monteurs ervaren: de krappe ruimtes en de persbekken die je bij je moet hebben. Daarnaast is de jury blij met de blijvende aandacht voor doorstroming, hygiëne en de garantie dat verbindingen ook echt dicht zijn. Goede doorstroming zorgt voor minimaal drukverlies. Het maakt kleinere diameters, kortere doorlooptijden en lager watervolumes mogelijk, en leidt tot minder stagnatie.

Sortimo
ProClick gereedschapsriem en -tassen

Het ProClick systeem van Sortimo bestaat uit een riem, een houder en gereedschapstassen die monteurs, afhankelijk van hun werkzaamheden kunnen meenemen naar de klus. Gereedschappen en materialen kunnen vanuit de bus op het lichaam worden gedragen en op de werkplek weer afgekoppeld worden van de riem. Alles wat op het werk nodig is kan met één handbeweging vanuit de gereedschapstas aan de riem worden bevestigd. Daarvoor is een slimme haak en houder ontwikkeld. De werkset past perfect bij de bedrijfswageninrichting en andere opbergmogelijkheden van Sortimo. Het kan bijvoorbeeld weer op andere koffersets geklikt worden. Hierdoor kan de monteur snel, effectief arbo-vriendelijk en georganiseerd aan het werk.

juryoordeel

Sortimo heeft met haar complete assortiment goed gekeken naar de wensen van monteurs, en hier een heel fraai en georganiseerd totaalconcept voor ontwikkeld. Volgens de jury is dit een heel goed alternatief voor die enorme koffer die veel monteurs dag in, dag uit, mee naar zolders sjouwen, en waarvan je het merendeel van de inhoud niet gebruikt. Een installateur die modulair kan denken, heeft met het ProClick-systeem een maatwerk gereedschapskoffer die de rug spaart, en waarmee je gezien mag worden. Aandacht voor de werkplezier en de werkomstandigheden van monteurs is broodnodig om aantrekkelijk te zijn in de grote uitdaging genoeg technici voor de branche te werven.

Ubbink
Ventus – geïsoleerde dakdoorvoer

De Ventus is een nieuwe geïsoleerde dakdoorvoer voor een optimale aan- en afvoer van ventilatielucht. De isolatiewaarden van het dak blijven behouden door de luchtdichte afwerking. Daarnaast onderscheidt de Ventus dakdoorvoer zich door het installatiegemak. Slechts een minimale dakdoorbreking is nodig. Door de haakse dakdoorvoer kunnen leidingen direct langs het dakbeschot worden gemonteerd. De Ventus is zowel voor hellende als platte daken en heeft een traploze afstelling, waardoor je de afvoer altijd recht op het dak plaatst. Bovendien wordt de Ventus geleverd in alle gangbare kanaalmaten en is het een complete oplossing inclusief indekdeel en glijschaal of plakplaat.

juryoordeel

Een ogenschijnlijke eenvoudige, maar doordachte doorontwikkeling. Ubbink heeft volgens de jury goed gekeken naar de praktische struikelblokken bij dit detail en komt de monteur echt tegemoet. Zo is de luchtdichtheid van het dak vaak het kind van de rekening in de afstemming tussen bouwer en installateur. Door de haakse doorvoering beugel je eenvoudig de geïsoleerde leidingen langs het dakbeschot. Zo bespaar je bovendien binnenruimte. Het product is voorzien van BIM-modellen en Stabu-teksten maar ook voorzien van montagevideo’s en checklist zodat vaklui aantoonbare kwaliteit kunnen leveren.