De TloKB wil dat de meldplicht voor ongevallen met gasverbrandingsinstallaties wordt uitgebreid. Daarnaast wil de overheidsoranisatie dat er een periodieke keuring wordt ingesteld voor gasverbrandingsinstallaties. De Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw heeft wat dit betreft wel wat in de pap te brokken, want het is de overheidsorganisatie die toezicht houdt op de uitvoering van de Gasketelwet. Het moment waarop deze aanbeveling wordt gedaan is ook significant.
In het najaar wordt de Gasketelwet geëvalueerd, dus dan kunnen er verbeteringen worden voorgesteld en doorgevoerd. In de aanbiedingsbrief van het jaarlijks verslag CO-stelsel doet de TloKB dan ook drie aanbevelingen voor verbetering. Het verslag zelf wordt later dit jaar openbaar gemaakt.
Volgens de huidige meldplicht moet er alleen gemeld worden dat er een ongeval heeft plaatsgevonden of dat dat bijna het geval was. Maar dat geeft dus geen inzicht in de achterliggende oorzaken. Volgens de TloKB geeft dat slechts een beperkt beeld van de doeltreffendheid van het CO-stelsel. Bovendien maakt de melding niet duidelijk of het bevoegd gezag moet optreden of niet om de veiligheid van de omwonenden te waarborgen. De meldplicht moet dus zo worden vormgegeven dat die achterliggende oorzaak wel duidelijk is.
Overigens vindt de TloBK dat het voor monteurs sowieso makkelijker moet worden om de meldplicht na te leven door de administratieve last te verminderen. Door die administratieve last is de naleving van de meldplicht nu beperkt.
Zijn aanbeveling voor de APK voor gasverbrandingsinstallaties formuleert de TloKB heel voorzichtig. Er moet een periodieke onderhoudsplicht voor gasverbrandinsinstallaties ‘overwogen worden’, vindt de overheidsorganisatie. ‘Het CO-stelsel weet slechts de onderhouden gasverbrandingsinstallaties te bereiken met het beoogde effect op veiligheid. Daarom verdient het de overweging om de algemene zorgplicht voor de veiligheid van installaties in te vullen met een periodieke onderhoudsplicht.’
Tegelijk is de TloKB zich ook bewust van een aantal praktische bedenkingen. Zo is er een tekort aan vakmensen in de installatietechniek en bij gemeenten is er een beperkte capaciteit voor handhaving. Dat laatste hangt direct samen met de derde aanbeveling: compensatie voor het bevoegd gezag, zodat gemeenten meer uitvoeringscapaciteit krijgen voor handhaving.