POUNDTHEGROUND

Vereniging Duurzaam Tapwater opgericht

Deel

Gekopieerd

Begin deze maand is de Vereniging Duurzaam Tapwater Nederland officieel opgericht in Zoetermeer. Deze nieuwe koepel voor producenten van water- en energiebesparende tapwatertechnieken wil meer aandacht voor het belang van besparende technieken in de energietransitie van de gebouwde omgeving.

De Vereniging Duurzaam Tapwater Nederland is opgericht met als voornaamste doel het ontwikkelen en produceren van innovatieve oplossingen die de energievraag voor het verwarmen van tapwater in woningen aanzienlijk verminderen. Hiermee wordt een substantiële bijdrage geleverd aan het verminderen van de CO2-uitstoot, wat resulteert in zowel lagere kosten als een schonere planeet. Traditioneel wordt een aanzienlijk deel van de energie die wordt gebruikt om tapwater op te warmen, na gebruik simpelweg weggespoeld via het riool. Het blijkt echter dat 40% tot 75% van deze weggespoelde energie eenvoudig teruggewonnen kan worden, wat leidt tot aanzienlijke verlagingen van het energieverbruik en de CO2-uitstoot.

Reductie

De Vereniging Duurzaam Tapwater Nederland heeft een aantal belangrijke prioriteiten benoemd. Te weten: Reductie(primair) energiegebruik, reductie fossiele energie, verkleinen footprint, veilig en duurzaam en warm tapwater, bestrijding energiearmoede. Het doucheputje is hét grootste energielek in elke woning. Met een eenvoudige ingreep besparen we ruim 50%. Naast milieuwinst bespaart dit honderden euro’s per jaar, aldus Luuk Dijkhuis, de voorzitter van de Vereniging Duurzaam Tapwater Nederland.

De Vereniging Duurzaam Tapwater is aangesloten bij de Nederlandse Verduurzamingsindustrie- Gebouwde Omgeving (NVI-GO). Om zijn doelen te bereiken heeft NVI-GO een nieuwe organisatiestructuur met een stichting en een bestuur waarin de Vereniging Duurzaam Tapwater verenigd is. Door met alle verenigingen vanuit verbinding samen te werken, opereert NVI-GO als collectief en kan het verduurzaming versnellen. Annemarije Tillema, directeur van NVI-GO: “Nederland zit midden in een energietransitie en we moeten de CO2-uitstoot terugdringen. Onze maakindustrie biedt gezamenlijk de oplossingen om het binnenklimaat van gebouwen comfortabeler én duurzamer te maken. Dit alles met betaalbare, innovatieve oplossingen en steeds afgestemd op de specifieke situatie. Hiermee lopen we in Nederland voorop. Het is de uitdaging deze voorsprong met doelgerichte programma’s te behouden en samen met alle stakeholders verder te versnellen. Hierbij werken we graag samen met de Vereniging Duurzaam Tapwater, die deze beweging kan versterken.”

Op dit moment telt de Vereniging Duurzaam Tapwater zes leden, te weten: ACO Drains, Itho Daalderop, Luxxor Drains, AB Sales & Trade en Q-Blue. Het bestuur van de nieuwe vereniging is als volgt samengesteld: Harry Müller (Algemeen bestuurslid), Paul Gruson (Vice-voorzitter) en Luuk Dijkhuis (Voorzitter).

Gerelateerde artikelen