Inzetten op toekomstbestendige warmtepomp op propaan

Inzetten op toekomstbestendige warmtepomp op propaan

Deel

Gekopieerd

De warmtepomp heeft zich in de loop der jaren flink ontwikkeld en is steeds milieuvriendelijker geworden. Zo werkt iedere warmtepomp met een koudemiddel, dat nodig is om warmte uit de bron (lucht of bodem) te halen en over te brengen aan het water van de installatie. Jarenlang was R410A dé standaard als koudemiddel in warmtepompen, dat wordt nu geleidelijk vervangen door het natuurlijke R290, oftewel propaan.

Ter vergelijking, het f-gas R410A heeft een aardopwarmingsvermogen (GWP) van 2.088 terwijl het natuurlijk koudemiddel R290 (geen f-gas!) gelijk is aan 3. Dat betekent dat het schadelijke opwarmende effect van R410A ten opzichte van CO2 vele malen groter is dan bij propaan (R290), wat bijna nihil is.

Renovatie woning

De nieuwste generatie warmtepompen van Panasonic, die te zien zullen zijn op de VSK, maken gebruik van dit koudemiddel. Bijvoorbeeld de Aquarea L-serie warmtepomp. Deze volledig elektrische lucht-water warmtepompserie is ontworpen om de eigenschappen van het R290-koudemiddel te maximaliseren. Dat maakt een cv-aanvoertemperatuur tot 75 °C mogelijk, zelfs met een buitentemperatuur van -10 °C, en daarmee een ideale vervanger van de cv-ketel. Daarnaast kan het systeem gebruik maken van de bestaande leidingen en radiatoren in de woning. Dat maakt deze warmtepomp zeer geschikt voor renovatieprojecten.

Grotere toepassingen

Voor grote commerciële, industriële of residentiële toepassingen met meerdere woningen laat Panasonic de nieuwe duurzame en zeer efficiënte ECOi-W AQUA-G BLUE lucht-water warmtepomp op VSK 2024 zien. Met 4 formaten van 50 kW tot 80 kW biedt Panasonic een unieke reeks warmtepompen met R290-koudemiddel en scroll compressor-technologie. Bovendien kan de serie het vermogen verhogen tot 480 (kW) door tot 6 units in cascade aan te sluiten.

Je vindt PANASONIC in hal 12, stand C120 | Maak nu kennis

Gerelateerde artikelen